e-legitimation är en elektronisk legitimation som du använder för att visa vem du är på nätet. Med e-legitimation kan du säkert identifiera dig i kontakten med myndigheter och företag på Internet. Du kan komma åt personlig information och ”skriva under” avtal eller andra överenskommelser med din e-legitimation. e-legitimation ger dig möjlighet att uträtta ärenden när det passar dig bäst, direkt från din dator.

En e-legitimation innehåller uppgifter med ditt namn och personnummer. Du kan välja att ha en e-legitimation på fil som du laddar ner från Internet direkt till din dator eller att ha en e-legitimation på ett kort med chip. e-legitimation på kort kan du beställa med eller utan foto. Med foto fungerar kortet även som ett vanligt ID-kort.

Så här skaffar du e-legitimation på fil

e-legitimation på fil skaffar du via din internetbank.

Så här skaffar du e-legitimation på kort

e-legitimation på kort beställer du genom att besöka din bank. När du beställer kortet måste du styrka din identitet på samma sätt som för ett vanlig ID-kort.

Tekniska problem med e-legitimation

Om du får tekniska problem med att ladda ned e-legitimation eller när du ska legitimera dig med en e-legitimation, kontaktar du den utgivare som ska utfärda eller utfärdade din e-legitimation.

Spärra e-legitimation

Om du förlorat din e-legitimation eller misstänker att den på något sätt missbrukas ska du omedelbart spärra den. Detta gör du hos den utgivare som utfärdade din e-legitimation.

Här kan du använda e-legitimation

Din e-legitimation kan du använda på Internetplatser hos företag och myndigheter som erbjuder tjänster som kan uträttas med e-legitimation. När du använder din e-legitimation måste du alltid ange din pin-kod/lösenord.

Exempel på tjänster hos företag och myndigheter:

Sök fler myndigheter och företag på www.e-legitimation.se.

Till startsidan

 

Information om olika e-legitimationer
samt Frågor och svar

BankID
BankID via Swedbank
Mobilt BankID
Telia

Testa din e-legitimation

Har du redan en e-legitimation, men är osäker på om den är giltig? Då kan du testa den på utgivarens webbplats.

BankID
Mobilt BankID
Telia

 

Till startsidan

Swedbank och Sparbankerna i samarbete med Posti Messaging AB